エサレン研究所から届いたニュースレターの記事に、朝食のメニューでよく出されるパンケーキのレシピがのっていました。
美味しい~♪と喜んで食べていましたが、 結構、ヘビーな材料でした。。。でも・・・きっとまたエサレンに行ったら、喜んで食べちゃうんだろうな~f(^^;
Makes 8-10 large pancakes
4 cups all purpose flour
3/4 tsp salt
4 Tbsp baking powder
4 eggs
3/4 cup vegetable/rice oil
3 cups buttermilk
1 cup water
Sift flour, salt and baking powder together in a mixing bowl. In a separate
bowl, whisk eggs and oil together until well blended. To the eggs and oil whisk
in the buttermilk and water. Add wet ingredients to the dry ingredients and mix
only until incorporated. Don’t overmix. Batter will be thick, almost like a
sponge.
Cook pancakes in a heavy-bottomed frying pan or a cast iron skillet. Heat the
pan over medium-high heat and put a drop of oil into pan and spread it around
with a paper towel until bottom of pan is coated with a fine film of oil. Ladle
batter into pan and cook until bubbles begin to appear around the edges and the
center appears dry. Flip pancake and cook opposite side until done (approx. 2
½ minutes).
*大きめのパンケーキ8~10枚分
中力粉 4カップ
塩 小さじ3/4杯
ベーキングパウダー 大さじ4杯
卵 4個
サラダオイル 3/4カップ
無脂肪牛乳 3カップ
水 1カップ
1)中力粉と塩、ベーキングパウダーを一緒にふるっておく。
2)卵とサラダオイルをよく混ぜ合わせ、無脂肪牛乳と水の入ったボールに加える。
3)はじめにふるった1)の材料に2)を入れ、一体になるまで混ぜる。
ただし、混ぜすぎないこと!粘り気がでると、スポンジのような食感になってしまうため。
4)厚手のフライパンか鉄製のフライパンを用意する。
5)フライパンを強めの中火であたため、サラダオイルをひとさじ(分量外)ペーパータオルで広げる。
6)生地をすくってフライパンに入れ、気泡がふちにできて、中央が乾いてくるまで焼く。
7)ひっくり返して、反対側も火が通るまで焼く(2分半くらい)
※ Kさん訳をありがとう☆
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